PROUTs politiske system

fingeravtrykk

Forskjellen på PROUTs sosiale råd og f.eks. teokrati er levende spiritualitet. Det er et ganske stort sprang, det skal medgis.

PROUTs politiske system fokuserer på å utvikle økonomisk demokrati gjennom å virkeliggjøre menneskelige grunnverdier som samarbeid, tjeneste og virkeliggjøring av den store menneskelige familie.

Kort sagt er PROUTs politiske system basert på moral og virkeliggjøring av menneskelige kardinalverdier, og tjener til å støte utviklingen av økonomisk demokrati.

Ikke politiske partier

Et system med politiske partier er ikke hensiktsmessig for å utvikle menneskelige kardinalverdier. Politiske representanter valgt på partiplattform er sårbare for internt press og må ofte tjene partiets og ikke velgernes interesser. Partitilhørighet blir viktigere enn den enkeltes evne; egennytte og ikke folkets nytte blir ledemotivet, verv blir ansett som viktigere enn utviklingen av folks generelle velferd, og forledelse av massene, politiske krumspring og dårlig skjult løgn er blant de mest vanlige verktøyene.

I stedet bør kandidater velges på grunnlag av reelle kunnskaper, sine moralske integritet, den sosiale innsats de faktisk har gjort, osv.

Organisasjonsform

Hvordan kan individer samle seg i politisk arbeid uten  partiplattform? Ærlige mennesker som virkelig etterstreber velferd for alle og som holder idealene om en samlet menneskelig familie høyt vil naturlig nok søke å samarbeide. Uten å henfalle til partipolitikk kan de danne lag og organisasjoner for sammen å tjene samfunnet. Slike idealistiske sammenslutninger bør ikke stille til valg, det bør kun uavhengige individer gjøre.

Regjeringens arbeid bør begrenses til lovgivning, budsjettering, implementering av planer og politikk, forsvar osv. Ministrenes makt bør forbli på Stortinget, de bør ikke kunne stikke nesene sine i departementets arbeid.

Ut fra dette bør departementene få arbeide uten påtrykk fra regjeringen. Statssekretærene bør fungere uavhengig av ministrene som en administrerende direktør. Departementets øverste statssekretær skal være dets sjef og ikke ministeren i regjeringen.

Høyesterettsdommere bør betraktes på nivå med statsministeren. Riksrevisjonen slik vi har den i Norge bør etableres i alle demokratier som et uavhengig departement.

Sosiale råd

Makt korrumperer. Derfor er det behov for sosiale råd bestående av moralsk og spirituelt opplyste personer. Disse verdiorienterte representantene tilsettes i et valg/utvalg-system nedenfra og opp: I utgangspunktet velges sosiale råd på grunnivå, i lokalsamfunnene. I neste omgang utser eller velger medlemmene av disse lokale sosiale rådene sine representanter til sosiale råd på høyere nivå — som kommune, fylke, nasjonalt, regionalt og globalt.

PROUTs sosiale råd vil ha som funksjon å følge de politiske prosessene og rapportere tilbake til samfunnet om ting og forhold som de finner vil være av interesse og nødvendighet.

Forskjellen på PROUTs sosiale råd og f.eks. teokrati er levende spiritualitet. Det er et ganske stort sprang, det skal medgis.

Politisk sentralisering, økonomisk desentralisering

PROUTs samfunn fremmer sentralisering av politisk makt og desentralisering av økonomisk makt. Øverst finner vi verdensregjeringen. Dette høyeste  politiske organet vil som alle andre organer være gjenstand for oppfølging av et (på dette nivået globalt) sosialt råd.

Blant verdensregjeringens primæroppgaver er å sikre grunnleggende rettigheter for alle elvende vesener, ikke bare for mennesker, men også for dyr og planter. Andre hovedpunkter for verdensregjeringen er økonomisk demokrati som sikrer tilgang (produksjon, tilførsel og kjøpekraft) på livets minstebehov (mat, klær, bolig, helesevesen og utdanning) for alle, og en  felles straffelovgivning uten dødsstraff.

Bare på en slik måte kan demokratiet få en sunn verdiorientering og ikke måtte dras med alle de feil og mangler som parliamentarismen og politisk demokrati i ulike land i verden i dag er så sårbare for.

Stemmerett

Stemmerett bør gis til de som har faktiske kunnskaper og politisk bevissthet. Stemmeretten bør ikke være aldersbestemt. Det er samfunnets oppgave å kvalifisere borgerne til stemmerett.

Advertisements

Kommenter!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s